Los Paraguayos / Sıra müzemizi kurmaya geldi

0

Latin Müziği’nin efsanevi grubu Los Paraguayos yarım yüzyılı geride bıraktı. Fakat hâlâ dünyanın dört bir yanında dinleniyor. Albümleri satılıyor, konserleri ilgiyle izleniyor. 2002’nin ilk günlerinde İstanbul’a yollarının düşeceğini öğrenince, topluluk üyelerinden Carlos Espinoza’ya elektronik postayla bir mesaj gönderdik. Los Paraguayos’un bu kadar uzun süre gündemde kalabilmesinin sırrını sorduk. Bu arada Arjantin’in Assumption kentinde bir müze kurduklarını öğrendik.

Los Paraguayos popüler müziğin en eski gruplarından biri. Neredeyse yarım yüzyıllık geçmişe sahip. Grubu şimdilerde üçüncü kuşak müzikçiler sürdürüyor olmalı. Aranızda kuruluştan bu yana grupta olan müzikçi var mı? Gruptaki yerini baba, oğul, torun zinciriyle kuşaktan kuşağa aktaran oldu mu?
– Los Paraguayos 1954 yılında Paraguay hükümeti tarafından ülkeyi tanıtmak amacıyla Avrupa’ya gönderilmişti. Bu üç Paraguaylı, Luis Alberto del Parano, Digno Garcia ve Augustin Barboza’ydı. Bugün aile geleneğini Luis Alberto’nun kardeşi Reynaldo Meza sürdürüyor.
Grup üyeleri hangi ülkede yaşıyor; Avrupa’da mı yoksa Paraguay’da mı?
– Grup kendine merkez olarak Almanya’nın Hamburg kentini seçti. Fakat tüm üyelerinin hala Paraguay’la yakın ilişkisi var.
Şarkıcıların üç günde şöhrete kavuşup, dördüncü gün bir daha hatırlanmamak üzere ortadan kaybolduğu popüler müzik dünyasında Los Paraguayos yarım asırdır ayakta. Bu işin sırrı nedir?
– Los Paraguayos’un sırrı en iyi Latin müziği örneklerini profesyonel müzikçilerle yorumlamasında. Bu yüzden plak şirketleri, konser organizatörleri yıllardır Los Paraguayos’un yanında yer alıyor.

Los Paraguayos kendi klasiklerini çalıyor

Zaman içinde grup repertuarında belirgin bir değişiklik oldu mu; enstrüman yapısı değişti mi?
– Los Paraguayos yıllardır kendi klasiklerini çalıyor. Bununla birlikte repertuarında popüler şarkılar da yer veriyor. Geleneksel çalgıların yanısıra elektronik çalgıları kullanıyoruz.
Dünyanın dört bir yanını dolaşıp konserler veriyorsunuz. Bu konserlerde 30-40 yıldır grubun çalışmalarını takip eden eski dinleyicilerle karşılaştığınız oluyor mu; grubun genç üyeleri ve yeni repertuarı hakkında ilginç yorumlar duyuyor musunuz?
– Bugüne kadar satılan binlerce plak ve CD, radyolarda şarkılarımızın milyonlarca kez çalınması, verdiğimiz konserler yıllar içinde dünyanın dört bir yanında geniş bir dinleyici topluluğu oluşturdu. Heryerde eski dinleyicilerimize rastlıyoruz. Bizi sevgiyle karşılıyorlar. Geçenlerde Fransa’da bir nikaha davet edildik. Orada Finli bir dinleyicimizle karşılaştık. Tam 30 yıldır Los Paraguayos’un çalışmalarını takip ettiğini, grubu severek dinlediğini söyledi.
Yarım asırlık geçmişi olan grubun artık bir yerlerde müzesinin olması gerekir. Paraguay hükümeti grup için bir müze ya da enstitü kurmayı düşünüyor mu?
– Meza Ailesi, Paraguay’ın Asuncion kentinde Los Paraguayos müzesi kuruyor.

Bugünün gençleri de bizi seviyor

Bugünün gençliğiyle aranız nasıl, şarkılarınız onlara ulaşabiliyor mu? Gençleri yakalamaya çalışmak yerine klasikleşmeyi mi tercih edersiniz?
– Genç kuşağın müziğimizden hoşlandığını görüyoruz. Sanırız bunda repertuar seçimimizin önemli payı var. Çok popüler bazı parçaları repertuarımıza alıyoruz, bazen bizim repertuarımızdaki parçalar çok popüler oluyor.
Bueno Vista Social Club tüm dünyada yeniden Latin rüzgarı esmesine neden oldu. Bu eğilim sizi de etkiledi mi; satışlarınızda, konser sayınızda artış oldu mu?
– Latin müziğini popüler yapan her akım, solist, grup bizi de doğal olarak olumlu etkiliyor.
Yılda ortalama kaç ülke geziyor ve kaç konser veriyorsunuz?
– Bu konuda kesin sayı vermek çok zor. O kadar fazla geziyor, o kadar çok konser veriyoruz ki. Çoğunlukla Avrupa’da konser turnelerine çıkıyoruz. Amerika’ya uzandığımız da oluyor.
Hangi ülkelerin dinleyicileri müziğinize daha yakın, hangi ülkede verdiğiniz konserlerde dinleyiciyle daha sıcak iletişim kurabiliyorsunuz?
– Açıkca konuşmak gerekirse, dünyanın değişik ülkelerinde konser verirken dinleyicilerin arasında büyük bir fark olmadığını görüyoruz. Latin müziğinin her ülkede, her yerde dinleyicisi var. Çaldığımız parçalardan zevk alıyorlar, mutlu oluyorlar.
Los Paraguayos albümlerinin sayısı derlemelerle birlikte herhalde yüzü bulmuştur. Sayısını hatırlıyor musunuz? Yakınlarda yeni albüm projesi var mı?
– Kaç albüm mü? Söylemek o kadar zor ki… Fazla sayıda albümümüz var, demek en doğrusu. Şu anda gündemimizde yeni bir albüm projesi yok.

Türkiye’ye gelmek başlı başına mutluluk

Türk müzikseverlerle aranız nasıl; Türkiye’ye birçok kez konsere geldiniz, izlenimlerinizi merak ediyorum. Türk müzikçilerle tanıştınız mı, Avrupa’da ya da Türkiye’de birlikte çaldınız mı?
– 1970’lerden bu yana, Los Paraguayos’un ikinci kuşak müzikçileri sık sık Türkiye’ye geliyor, konser veriyor. Türkiye’de konser vermek bizi mutlu ediyor. Çünkü çok iyi karşılanıyoruz, müziğimiz insanlara ulaşıyor, onları mutlu ediyor. Tanıyabildiğimiz kadarıyla Türk kültürü ve Türk müziği çok zengin. Neredeyse her gelişimizde Türk müzikçilerle karşılaşıyoruz. Konserlerimizde bize eşlik ettikleri de oluyor.
(Serhan Yedig / Ocak 2002 / İş Müzik)

Müzecinin işi zor!

Grubun kuruluş yılı kesin olarak bilinmiyor. Kurucuların gruba resmi isim vermeden bir süre birlikte çalışmaları Los Paraguayos’un doğum tarihini belirsiz hale getirmiş. Fakat üç kurucunun ilk buluşma tarihi 1954 olarak kabul ediliyor. Daha öncesine gelince… 1947’de Digno Garcia, Humberto ve Luis Meza’dan oluşan “Trio Paraguayo” ülkesinin kültür elçisi sıfatıyla Meksika’da konserler verdi. 1949’da sadece Luis Meza hayatta kalmıştı. Paraguay’a dönüp çeşitli orkestralarla çalmaya başladı. Kendine fiyakalı bir “sanatçı ismi” seçti: Luis Alberto del Parana. Yanına 20 yaşındaki kardeşi Reynaldo Meza’yı aldı. Los Paraguayos adıyla konserler vermeye başladı. 1955’te Avrupa’nın yolunu tuttular. Yıllarca dünyayı dolaşıp konserler verdiler. Bu arada kralların, kraliçelerin özel davetlisi olarak aristokratların huzurunda çaldılar. 1962’de Los Paraguayos’a katılan Arjantinli bandaneoncu Alfredo Marcucci gruba yeni bir soluk getirdi. 1974 Eylülü’nde uzun süren Çin, Japonya, İngiltere, Almanya turnesinden dönen ve Sovyetler Birliğinde 65 konserlik bir başka turneye hazırlanan grubun kurucusu Luis Alberto Parana kalp krizi sonucu öldü. Bu acı olay üzerine bir süre çalışmalarına ara veren topluluk Parana’nın kardeşi Reynaldo Meza tarafından yeniden bir araya getirildi. Almanya’yı kendine üs seçen Los Paraguayos son yıllarda özellikle Belçika ve Hollanda’da sık sık konserler veriyor.

Linkler

Grubun öyküsü

Share.

Leave A Reply

19 + five =

error: Content is protected !!