Bir eski dostu Necdet Tokatlıoğlu’na:“Sen 4/4’lük sanatçısın: Şarkılarının sözünü yazarsın, bestelersin, udi olarak çalarsın, şarkıcı olarak söylersin!” Ve sormuş: “Kimdir senin ilham perin?” Tokatlıoğlu şöyle cevap vermiş: “Tüm şarkıları hep eşim Birgin için besteledim…” 2008’de geriye 65’i TRT repertuvarında 95 şarkı bırakarak hayata veda eden müzikçi, 1983’te, 50 yaşında müziğini, esin kaynaklarını anlatıyor…
Siz hiç 25 yıllık karı-koca oldukları halde Romeo-Jülyet gibi, birbirlerine büyük, ama çok büyük aşkla bağlı, birbirlerine âşık çift gördünüz mü?
Çok ender rastlanan, hele “gösteri dünyasında” hemen hiç bulunmayan bu çift Birgin ve Necdet Tokatlıoğlu…
İstanbul’da Baltalimam-Emirgân arasında, Ayazağa tepelerinden inen yeşil bir derenin kenarındaki bahçeli evlerinde yaşayan bu neşeli, mutlu, kalpleri tüm dünyaya ve tüm insanlara karşı sevgiyle dolup taşan çiftin misafiri olduk. Boğaziçi’nden Akdeniz’e akıp giden mavi suların setiyle birlikte, kızları Hande’nin çaldığı piyanoyu dinledik. Mozart, Chopin, Çaykovski, Beethoven, Handel, Brahms’tan kısa melodiler, potpuriler…
Sonra, ‘‘baba” Necdet utunu kucağına alıp Dede Efendi’den. Itri’den, Hafız Post‘tan, Şevki Bey’den, Hacı Arif Bey’den, Sadettin Kaynak’tan, Münir Nurettin’den parçalar çaldı…
Sonra “anne” Birgin Hanım (Biricik, bir tane anlamına geliyor) hem kızı Hande’ye, hem de 25 yıllık eşi Necdet Tokatlıoğlu’na “eşlik” etti, şarkılar söyledi…
Ne yazık ki 7 Ekim 1960 doğumlu büyük kızları “Nağme” evlenip, evden bir kuş gibi uçtuğu için onu göremedik. Ancak gümüş çerçeve içindeki fotoğrafından uzun boylu, manken gibi ince ve güzel olduğunu gördük…
Hande (8.7.1969 doğumlu) bize “fon müziği” olarak hafif piyano parçaları çalarken, “Denizlerden esen serin hava” tül perdeleri sallıyor ve Necdet Tokatlıoğlu anlatıyor: “Birgin ile 8 Kasım 1959’da evlendik. Yuvarlak hesap 25 yıl oluyor onu tanıyalı… Bugüne kadar bestelediğim şarkıları hep onun ilhamıyla besteledim. Bakın şu akrostiş var ya, dizelerin baş harfleri Birgin sözcüğünü meydana getirir, işte bu da onun için… Adı “Sensin Güzelim”…
Sensin Güzelim
Benim ilk hevesim sensin güzelim
İlk aşkım, ilk heyecanım, meleğim
Rüyalarımın perisi, gözümün nuru
Gönlümün sultanı sensin güzelim
İşitmek isterim her an sesini
Nazının hayranı benim sevgilim
Necdet Tokatlıoğlu sadece güzel eşinin “esini” ile değil, bestelerini aynı zamanda eşinin “katkısıyla” yaratıyor. Gece sabahlara kadar piyano, ut çalınıyor, notalar yazılıyor, sonra bozuluyor: daha sonra en güzelini buluyorlar… Birgin Hanım, kocası sabahlara kadar çalışıp yaratmanın sancısı ile kıvranırken uyuyan kadınlardan değil… Ünlü ve “Altın plak” sahibi “Dua” şarkısını da birlikte çalışarak bestelemişler.
“Gitmesin gözlerinden pırıl pırıl arzular,
Eksilmesin yüzünden o tebessüm o bahar…”
Şarkının sözlerini yazan, bestesini yapan, “udi” olarak virtüöz derecesinde icra eden Necdet Tokatlıoğlu, dördüncü iş olarak şarkıları güzel sesiyle sahnelerde söylüyor.
Necdet Tokatlıoğlu (30 Ocak 1933) TRT Türk Hafif Sanat Müziği Denetleme Kurulu Üyesi…
Tokatlıoğlu’nun şimdi hayattan tek şikayeti şu: “Kendi ülkemde kendi bestelerimden telif ücreti alamazken yabancı radyolar, televizyonlar, konser salonları eserlerim seslendirildiğinde hakkım olan ücreti posta ile adresime yolluyorlar. Bu çelişki hayatta tek üzüntümdür. Tüm besteciler için aynı dert geçerli” diyor.
(Enis Rıza Olcayto / TV’de 7 Dergisi / 18 Temmuz 1983 / Siyah-beyaz fotoğraflar: Serhan Yedig)